Divortul adultilor, problema copiilor

Divortul adultilor, problema copiilor

Feeria de trairi si emotii sublime cu care este asociat momentul casatoriei dintre doua persoane adulte continua adesea cu o viata traita la intensitate maxima de catre cei doi parteneri. Echilibrul dintre viata profesionala – cu cerintele, sacrificiile si realizarile specifice – si cea de familie – unde atentia si respectul pentru celalalt se intorc ca recompense inmultite ca valoare – este de multe ori dat de prezenta unuia sau mai multor copii. Preocuparea permanenta pentru prezentul si mai ales viitorul celor mici poate ocupa adesea cea mai mare parte a vietii de cuplu, impunand adultilor acceptarea tacita sau negocierea aspectelor mai mult sau mai putin placute legate de jumatatea cu care formeaza un intreg. Insa nu intotdeauna firul vietii este atat de “liniar”. Interese sau expectante diferite fac ca separarea celor doi adulti sa devina o realitate care zdruncina in primul rand echilibrul celor care chiar nu au nici o vina in toata aceasta fractura. Pentru ca, in definitiv, divortul chiar este o fractura, o rupere irevocabila a confortului psihic resimtit de o persoana.

Divortul prin ochii copiilor

Relatiile dintre cei doi adulti incep sa se deterioreze cu mult timp inainte de prima infatisare la tribunal sau prima vizita la mediator. Tensiunile mocnite, reprosurile sau refuzurile iau alte infatisari decat cele cunoscute de toata lumea. Din dorinta de a-i proteja, ambii parinti incearca sa ascunda adevarata situatie in care se afla sau se va afla familia. La un moment dat plecarea unuia dintre parinti din casa, aparitia unui posibil alt partener in viata in viata de familie sunt aspecte pe care cei mici le inteleg intr-o modalitate diferita fata de un adult. Conotatiile, implicatiile si rezolvarile problemelor in care sunt implicati parintii iau uneori o turnura fantasmagorica alteori au o acuratete a intelegerii tuturor celor intamplate aproape chirurgicala. Insa, aproape de fiecare data, durerea resimtita la pierderea unui parinte, chiar daca acesta este inca prezent in viata lor, este foarte mare. Sentimentele de vinovatie pe care si le asuma, rolul de mediator al conflictului dintre parinti luat foarte in serios si speranta ca familia asa cum o stia el se va reuni intr-un final sunt etape ale parcurgerii unui divort si a unei perioade post-divort prin care trece aproape fiecare copil implicat intr-unul dintre cele mai neplacute aspecte prin care poate trece o familie.

Cum vorbim cu copiii

Chiar daca uneori au varste fragede, reactiile celor mici la aflarea unor astfel de vesti sunt adesea uimitoare. Abordarea deschisa a subiectului, tratarea lui cu fermitate dar si cu delicatete in acelasi timp, este, poate, cea mai buna solutie. Acum aveti ocazia, ca parinti, sa faceti dovada unei diplomatii fara seaman, gasind echilibrul perfect intre acuzele aduse celuilalt si sentimentele proprii. Explicarea intregului demers ce tine de un proces de divort, prezentarea pozitiei fiecarui parinte spusa chiar de acesta contribuie la intelegerea, macar partiala, a acestui fenomen pe care copilul il resimte ca fiind unul deloc bun. Limbajele verbal si corporal trebuie sa se suprapuna aproape perfect si sa arate acelasi lucru. Fie ca ne place sau nu, este bine de stiut ca cei mici, atunci cand vor, sunt cei mai fini psihologi, cei mai aprigi si mai toleranti judecatori.
Un alt aspect deosebit de important de care trebuie tinut cont in cazul unui divort este sentimentul de securitate, de protectie pe care un copil trebuie sa il simta ca venind din partea ambilor parinti. Pentru ca, indiferent de starea civila a parintilor, atunci cand copilul percepe un potential pericol el trebuie sa stie ca este pe deplin aparat. Sensibili si foarte atenti, copiii ai caror parinti au divortat trebuie inclusi in viata grupului, trebuie sa li se acorde o atentie sporita pentru ca aceasta perioada grea a vietii lor sa treaca fara a lasa urme prea pronuntate.

Divortul nu a fost niciodata un fapt comun trecut neglijent la rubrica diverse. Pentru a preintampina un astfel de eveniment, inainte ca cei doi parteneri sa consimta la o viata impreuna sub auspiciile casatoriei sa se cunoasca cat mai bine unul pe celalalt, sa se cunoasca pe sine si sa fie constienti ca in urma unei separari definitive copiii vor fi cei mai afectati.

Share