Diversificarea alimentatiei la sugar – cand este momentul oportun

Diversificarea alimentatiei la sugar – cand este momentul oportun

Diversificarea alimentatiei bebelusului, adica introducerea alimentelor solide in alimentatia sa, trebuie facuta cu atentie si in paralel cu alimentatia exclusiv lactata care a avut-o pana la un anumit moment. Aceasta noua etapa a hranirii poate fi caracterizata de numeroase refuzuri, stari de tensiune si de nervozitate sau poate fi o perioada a vietii plina de bucuria descoperirii de noi texturi si gusturi cu totul si cu totul noi. Cu siguranta ca, daca va fi corect aplicata, o astfel de experienta va imbogati si experienta de viata a adultului.

Grija si atentie la primii pasi

Primii pasi, ca in de altfel orice noua incercare, sunt putini mai grei datorita faptului ca un parinte se confrunta cu anatomia si fiziologia propului copil intr-o modalitate directa. O observare cat mai exacta si o dimensionare corecta a acestor observatii va vor usura mult munca si eforturile depuse.

Intr-o prima faza se va determina gradul de dezvoltare al copilului. Un copil eutrofic (dezvoltat normal) va avea o greutate aproximativa in jurul a sase kilograne la patru luni, daca este alimentat cu lapte praf sau la sase luni daca este hranit cu lapte de la san. In cazul copiilor mai putin dezvoltati (hipotrofici) se va intarzia introducerea alimentelor solide pana ce vor atinge o greutate optima. Concomitent se va observa starea de sanatate a micutului, stare de sanatate care trebuie sa fie una buna pentru a suporta bine aceasta transformare radicala a meselor sale. Alimentele folosite trebuie sa fie proaspete. Se vor evita cele intens procesate achizitionate din comert. Alimentele vor fi introduse treptat. Daca unul dintre ele va fi refuzat, nu se va insista. Se va reveni asupra lui dupa doua sau trei zile. Dupa cum am mai spus, in aceasta prima faza, alimentele solide vor fi o completare a meselor de lapte. In primele zile, chiar saptamani, se vor urmari constant scaunele copilului, in eventualiatea aparitiei semnelor si simptomelor unui deranjament intestinal.

Prima masa

Primele care vor intra in scena vor fi legumele. Cu un aport de vitamine si minerale semnificativ, ele vor fi servite atat in stare cruda cat si gatita. Inca de la o prima incercare supa de legume va deveni o prezenta constanta in alimentatie. La inceput doar zeama (supa strecurata) si in cantitati mici dar care cresc progresiv, pe parcurs ea va fi completata cu legume fierte bine pasate. Incet, incet se vor adauga si legumele proaspete, foarte bine spalate si taiate cat mai subtiri. In acest fel vor putea suplinii gustarile dintre mese. Fructele, o alta masa de vitamine si minerale vor fi, mai intai sub forma de sucuri apoi de sucuri amestecate cu pulpa pentru ca in final in starea lor naturala, un adaos deosebit de apreciat de cei mici datorita gustului deosebit pe care il au. Ultimele care vor intra in dieta sugarilor vou fi ouale si carnea. In cazul acestor doua categorii de produse mici atentionari sunt binevenite. Daca vorbim de oua, o atentie deosebita trebuie acordata albusului datorita posibilelor reactii alergice pe care le poate dezvolta copilul la acest produs. Carnea are si ea un regim oarecum special. Cea de pasare, pui sau curcan, fara piele si fiarta este cel mai bine tolerata de stomacul copilului. Se vor evita, pe cat posibil, carnea de porc si derivatele obtinute prin procesarea acesteia precum si carnea de vanat.
Primul an de alimentatie diversificata va fi incununat de succes daca alimente precum mierea de albine, alunele, nucile sau alte tipuri de seminte, prajelile precum si ciocolata nu se vor regasi pe lista alimentelor care, prin gusturile si texturile noi, vor imbogati alimentatia celui mic. Aceste produse alimentare nu se regasesc pe lista amintita mai sus datorita posibilelor pericole alergene pe care le au cat si datorita posibilitatii de inecare sau greutate in inghitire cu care sunt asociate.

O alimentatie diversificata si un echilibru alimentar creat inca din primele zile constituie cheia unei stari de sanatate bune pe tot parcursul vietii.

Share