Dieta indicata copiilor de 18 luni
La varsta de 18 luni copilul intra cu dreptul in epoca marilor descoperiri. Daca pana mai acum ceva timp statea cuminte in patut sau in carucior, acum vrea si trebuie sa descopere mediul inconjurator. Iar pentru astfel de actiuni si activitati el are nevoie de o alimentatie cat mai diversificata ca aport de nutrienti, culori si texturi. O dieta variata si plina de produse sanatoase si hranitoare nu vizeaza doar o tinta de moment ci conduce la crearea unor patternuri pentru intreaga viata.
Procesul de trecere de la alimentatia constand exclusiv in lapte matern la cea solida se desfasoara in continuare lent dar sigur. Trei mese principale si doua gustari atent compartimentate pe parcursul unei zile ar trebui sa fie indestulatoare pentru copii aflati la varsta de 18 luni. Portiile vor trebui ajustate pe masura fiecarui copil in parte, iar orarul meselor va trebui respectat cu cat mai multa strictete. Nici nu poate fi vorba de o eventuala cura de slabire la aceasta varsta. Nu este nevoie decat sa fiti siguri de calitatile alimentelor pe care le dati celui mic. Carbohidratii, proteinele, lipidele sau glucidele vor fi din ce in ce mai prezente in dieta copilului.
Carbohidrati
Aceasta grupa alimentara este sinonima cu energia. Aflati mereu in miscare, micutii cercetatori ai mediului inconjurator, au neaparata nevoie de cereale integrale, paine, paste, orez, cartofi sau banane. In cantitati potrivite si in combinatie cu celelalte alimente acestea vor asigura o parte importanta din necesarul caloric de peste zi.
Proteine
Aflate cu precadere in carne, lapte si produsele derivate dar si in oua, ciuperci, linte sau soia acestea sunt necesare unei bune cresteri si dezvoltari a copilului dar mai ales a sistemului sau muscular. Pe langa proteine aceste alimente sunt o importanta sursa de vitamine si minerale. Pentru o dezvoltare armonioasa si crearea unor obiceiuri si obisnuinte alimentare sanatoase asigurati-i copilului cel putin doua mese saptamanale care sa contina peste. Bogat in acizi de tip Omega dar si de alte micro elemente la fel de sanatoase, acest tip de aliment se distinge printr-un gust si o textura proprie. Cu putina atentie din partea adultului in momentul pregatirii si prin asociere cu o portie de legume copilul va beneficia de o masa cu adevarat sanatoasa.
Lipide
Lipidele sau grasimile sunt substantele necesare unei bune dezvoltari a sistemului nervos. Grasimile sanatoase pot fi procurate prin intermediul laptelui si a produselor din lapte, din carne sau din diverse uleiuri vegetale. Ca exemple negative ce este bine sa fie evitate amintim de produsele alimentare procesate la nivel industrial, de cele de patiserie sau cofetarie sau de prajelile casnice.
Calciu, fier
Aflat in plina crestere si, implicit, dezvoltare, organismul copilului de 18 luni are imperioasa nevoie de calciu pentru o dezvoltare optima a sistemului osos. Acest mineral este regasit cu preponderenta in lapte si in produsele lactate precum iaurt, kefir sau branza. Trebuie acordata o atentie aparte acestui produs pentru ca laptele integral are o cantitate considerabila de grasime, fapt care conduce la eventuale probleme digestive. Este cunoscuta stransa legatura dintre calciu si vitamina D, vitamina care asigura o mai buna fixare a acestuia. Principala sursa de vitamina D este data de expunerea la soare, dar aceasta poate fi procurata si din alimente precum pestele gras, galbenusul de ou sau ficatul.
Fierul este un element nutritiv principal in ceea ce priveste sanatatea sangelui. Carnea rosie, lintea, nautul, fructele uscate sau cerelalele integrale sunt alimente bogate in fier.
Alimentatia diversificata, marimea portiilor ajustata pentru necesitatile copilului in varsta de 18 luni, felurile de mancare cat mai colorate si mai interesant aranjate, toate acestea constituie premisele unui start bun in viata pentru un copil care la aceasta varsta incepe sa isi manifeste din ce in ce mai mult independenta, inteligenta si preferintele.