Dezinfectarea jucariilor

Dezinfectarea jucariilor

Frumusetea copilariei, a copiilor de orice varsta, este inegalabila. Sa ii vezi cum cresc sanatosi si plini de vitalitate, ca parinte, este unul dintre dezideratele majore ale existentei. Insa ce facem atunci cand agentii patogeni atenteaza la integritatea micutilor nostri. Un raspuns simplu ar fi acela ca avem grija sa le administram corect tratamentele prescrise de medicul pediatru. Insa, pentru a nu ajunge pana la aceasta etapa, nu ar fi mai bine sa fim prevazatori si sa incercam, pe cat posibil, sa preintampinam acele momente neplacute pentru toti? O astfel de prevedere consta, pur si simplu, in mentinerea unei curatenii temeinice a tuturor obiectelor cu care prichindeii intra in contact.

Jucariile, frumoase si atractive, sunt primele care prezinta un potential astfel de risc. Pentru a fi eficienti in acest demers va recomandam cativa pasi simpli pentru a avea intotdeauna jucarii curate.

Dezinfecatre jucarii

1. Inainte de inceperea operatiilor de spalare si dezinfectare propriu-zise aveti grija sa indepartati bateriile, acolo unde este necesar, sau mecanismele electrice sau electronice, acolo unde este posibil. Cititi cu atentie etichetele atasate pentru a vedea conditiile care trebuiesc indeplinite pentru ca, dupa spalare, jucariile sa fie intr-o forma la fel de buna ca inainte de acesat procedeu. Daca jucariei ii lipsesc aceste inscrisuri renuntati la ea.

2. Jucariile din material plastic pot fi spalate cu o perie sau cu o carpa intr-o solutie de apa calda si sapun. Dupa ce ati terminat aceasta operatie folositi o solutie usoara de inalbitor (o lingura de inalbitor la doi litri de apa) in care scufundati jucariile pentru cateva minute. Clatiti apoi cu apa curata din abundenta.

3. Pentru jucariile din materiale mai dure dar pentru care nu exista riscul de decolorare puteti folosi cu incredere masina de spalat vase. In acest caz, datorita temperaturii ridicate a apei de spalat, nu mai este necesar sa folositi un inalbitor.

4. O alta recomandeare se adreseaza jucariilor din material moale, gen carpe sau alte materiale textile, pe care le puteti spala si dezinfecta in masina de spalat rufe. Pentru aceasta aveti nevoie de o cantitate normala de detergent la care adaugati si putin inalbitor. In caz ca sunt putine, ca numar si cantitate, jucariile le puteti spala impreuna cu alte obiecte. Ca masura suplimentara de precautie, incercati sa evitati, pe cat posibil, sa spalati in aceeasi serie jucariile si hainele copilului.

5. Dar nu numai jucariile sunt factori de risc pentru infectiile microbiene la care poate fi expus copilul. La fel de periculoase sunt si suprafetele cu care micutul intra in contact. Masutele, scaunele, chiar si patutul in care doarme pot fi contaminate. De aceea, cu o solutie dezinfectanta diluata (o lingura de inalbitor la trei litri de apa) si o carpa moale sau un burete stergeti suprafetele expuse cel putin o data pe saptamana sau de cate ori este nevoie. Clatiti cu apa curata si lasati sa se usuce.

6. Un alt posibil risc de contaminare cu diferiti microbi care pot pune in pericol starea de sanatate a copilului este dat de contactul sau interactiunea cu ceilalti copii si cu jucariile lor. Stim ca sadind de timpuriu semintele unor comportamente precum comunicativitate, sociabilitate sau altruism cat de curand vom culege roade bogate. Insa pericolul microbian pandeste nestiut si ataca unde si cand te astepti mai putin. Acum nu spunem ca micutul vostru ar trebui protejat inchizandu-l intr-un glob de sticla insa o atentie aparte si o abordare realista acordata unor astfel de aspecte se poate dovedi salvatoare in multe astfel de situatii destul de delicate.

Cel mai bine pentru copil este sa se joace fara griji cu ce si cu cine ii place. Iar pentru ca el sa se simta bine si sa fie fericit, una dintre obligatiile noastre ca parinti si ca adulti responsabili este sa facem tot posibilul ca acest lucru sa se intample.

Share