Dentitia de lapte

Dentitia de lapte

In timpul sarcinii copilul se formeaza si se dezvolta pentru a se putea naste si pentru a putea sa faca fata cu brio mediului extern. Chiar daca nu se vad, primii dinti sunt si ei formati insa vor aparea abia in jurul varstei de sase luni. Unul cate unul, acestia vor strapunge gingiile intr-o ordine stabilita, in mod natural. In scurt timp ei vor deveni destul de puternici pentru a asigura o masticatie completa a hranei.

Importanta danturii

La fel ca orice alta parte a corpului, dantura are si ea rolul ei bine stabilit in buna functionare a corpului uman. Primii dintisori, asa numita dantura de lapte, are, ca prim rol, dezvoltarea cavitatii bucale si pregatirea acesateia pentru hranire. Acum este timpul ca cel mic sa deprinda tehnicile esentiale de hranire, in estenta tehnici estentiale pentru supravietuire. Chiar daca este un fapt instinctiv, la inceput ajutorul adultilor este binevenit. Un alt rol al dentitiei de lapte si mai tarziu a celei permanente consta in formarea vorbirii. Este cunoscut faptul ca la pronuntia cuvintelor importanta este si flexibilitatea limbii dar si dantura, cavitatea bucala dobandind in astfel de situatii functia de camera de rezonanta. Nu in ultimul rand dantura determina conturarea formatului fetei precum si la formarea unui zambet frumos.

Dintisorii de lapte

Formarea si aparitia danturii de lapte

Dintii incep sa se formeze destul de timpuriu, in a sasea saptamana de sarcina si isi vor continua procesul de dezvoltare in prima faza pana la aparitia danturii primare, iar in a doua faza pana la aparitia celei definitive. Dupa apariria celei de-a doua dentitii dezvoltarea dintilor va fi mult mai ascunsa, acestia ramanand organe vii tot timpul vietii sau pana la o eventuala extractie. Inca din saptamana a opta se contureaza locurile unde aproximativ un an mai tarziu vor erupe primii dintisori. Aceasta dentitie este formata din doua zeci de dinti, zece pe gingia de jos si zece pe cea de sus, dintisori care vor apare in urmatoarea ordine: incisivii centrali, incisivii laterali, canini, molarii primari si molarii secundari. Primii dinti vor apare pe gingia de jos. Dentitia de lapte tine pana in jurul varstei de sase ani cand incepe sa fie inlocuita de cea permanenta.

Primii dinti, primele ingrijiri

Din mugurii deja formati, in jurul varstei de sase luni va apare primul dintisor. Dupa aceea, cu o frecventa de unul pe luna dantura de lapte se va completa progresiv. Micutul va intampina prima aniversare cu sase dintisori. Primul semn care vesteste aparitia primului dintisor va fi o salivare ceva mai abundenta, simptom ce se va continua si la urmatoarele eruptii dentare. Cu o zi sau doua inainte de aparitia primului dinte de lapte copilul va avea o usoara stare febrila, va fi indispus, iar perioadele in care va plange este posibil sa se continue si in cursul noptii. Gingiile vor fi putin mai iritate decat de obicei. Copilul va vrea sa mestece tot timpul pentru a-si atenua senzatia de mancarime. In mod normal nu vor apare stari de durere accentuate, iar disconfortul va putea fi „pacalit” cu o mai mare atentie ca de obicei.

Pe marginea discutiilor legate de igiena primilor dinti inca mai exista pareri diferite ale anumitor medicii pediatri si stomatologi. In general, se recomanda ca igiena cavitatii bucale sa se inceapa inca din primele zile de viata prin folosirea unor prosoape moi din fibre naturale infasurate in jurul unui deget, usor umezite cu apa calduta cu care se vor masa gingiile copilului cel putin o data sau de doua ori pe zi. Dupa aparitia primilor dinti se vor putea folosi periute de dinti speciale si pasta de dinti pentru copii. Important este ca intretinerea danturii sa devina o obisnuinta care sa intre in rutina zilnica a copilului. Cum acest lucru se invata, cel mai bun profesor este adultul care ii va explica copilului intregul proces in timp ce il va exemplifica.

Momentele aparitiei primilor dintisori, cele in care copilul s-a spalat prima data singur pe dinti sau cand acesta i-a daruit primul dintisor Zanei Maseluta sunt momente importante care, mai tarziu, vor face deliciul unor aduceri aminte.

Share