Cum se face baie bebelusului
Unul dintre cele mai intime si pline de semnificatii momente din viata alaturi de un bebelus este ritualul baii zilnice. Daca alaptatul este o “afacere” exclusiva intre mama si nou nascut, baia poate insemna un moment cald si plin de dragoste la care poate participa si tatal. In functie de modul in care decurge prima si urmatoarele imbaieri , copilul poate prinde drag de apa sau poate manifesta o aversiune care poate dura chiar si intreaga viata.
Pregatirea
In primele zile de la venirea acasa si pana cand i se vindeca buricul igiena copilului consta doar in stergeri cu un burete sau prosop umed. Dupa vindecarea ranii se poate demara ceea ce am numit mai sus ritualul baii, obicei care trebuie sa intre in rutina zilnica.
Pentru aceasta trebuie sa aveti pregatite si la indemana tot ce este necesar pentru a nu lasa copilul nesupravegheat absolut nici o clipa. Preventiv, inchideti-va telefoanele, intrerupeti sursa de gaze sau orice altceva v-ar putea distrage atentia de la aceasta indeletnicire. Daca sunteti singura/singuri, fara sprijinul direct al unei persoane cu experienta, nu ezitati sa consultati orice sursa de informare credibila. Cereti-i sfatul medicului pediatru. Sigur vi-l va oferi cu cea mai mare placere. Asigurati-va ca in camera este o temperatura optima, in jur de 24⁰ C, si iluminarea este suficienta. Pentru a va simtii cat mai confortabil, pentru a beneficia de toata amploarea bratelor voastre imbracati niste haine comode. Daca doriti, puteti asigura un fond sonor linistitor, insa nu trebuie sa evitati “dialogul” cu micutul. Cu o voce calda si un ton placut povestiti-i tot ce faceti, descriindu-i toate actiunile. Pentru imbaiere este buna orice ora a zilei, insa obisnuiti-va si obisnuiti copilul cu baia undeva in cursul serii.
Tot ce este necesar pentru o baie facuta bebelusului se rezuma la scutece, prosoape, tampoane de vata sapun, sampon si ulei pentru copii. Incercati sa nu va inconjurati de lucruri si obiecte inutile care mai mult incurca decat ajuta. Mai aveti nevoie, bineinteles, de o cadita speciala pentru astfel de evenimente. In lipsa unui astfel de obiect puteti folosi cu incredere chiuveta in care asezati un prosop pentru a preveni oarece accidente. Este recomandat ca persoana care spala copilul sa aiba o pozitie cat mai confortabila.
Baia
Temperatura apei pentru baie trebuie sa fie asemanatoare cu cea a corpului, in jurul valorii de 37⁰ C. In lipsa unui termometru, pentru a afla daca temperatura ape este cea optima, folosi cu incredere partea interioara a antebratului.
Cu o mana sustineti capul si spatele copilului iar cu cealalta spalati-l. Se va evita pe cat posibil contactul sapunului sau samponului cu ochii. Fiecare segment al corpului se va spala cu miscari delicate dar ferme. Insistati in zona axilelor si a celei genitale insa cu aceeasi grija. Dupa ce ati terminat de sapunit, clatiti copilul cu apa curata. Daca nu este posibil sa o faceti cu un dus, atunci un vas cu apa la fel de calda precum cea in care copilul a fost imbaiat este de ajuns. Intregul proces de imbaiere nu trebuie sa dureze mai mult de 10 minute.
Momentul stergerii copilului de apa este la fel de important. Asezati-l pe un prosop uscat, moale si absaorbant pregatit din timp. Nu trebuie sa il frecati ci doar sa il tamponati. Pielea lui este foarte sensibila si se poate irita foarte usor. Nu uitati de nasuc si urechiuse. Si ele trebuie curatate si sterse. Pentru zone precum degetele de la picioare sau altele asemenea folositi un prosop mai subtire insa cu un grad de absorbtie la fel de mare.
Daca baita a fost un factor de relaxare, inchipuiti-va cum va fi masajul. Putin ulei in causul palmei este de ajuns pentru a acoperii intreaga suprafata a manutelor, picioruselor si spatelui celui mic. Miscarile vor fi la fel de delicate iar vocea voastra calda va completa si intregii frumos si acest aspect al ritualului pe care l-ati initiat odata cu prima baita.
Grija si dragostea pentru copilul tau trebuie sa razbata din fiecare gest pe care il faci. Este ceva normal, ca lainceput, sa ai anumite temeri si emotii. Insa nu uita ca bebelusaul este primul care simte. De aceea transforma-ti temerile si fricile in emotii pozitive si ai incredere in tine ca mama, in voi ca parinti.
Te poate interesa si: Ce trebuie sa stim despre caruciorul pentru copii