Cum iti anunti copilul ca va avea un fratior sau o surioara
O familie se poate considera implinita odata cu venirea pe lume a unui copil. Grija si atentia cu care este inconjurat, dragostea cu care este mangaiat sunt unele dintre cele mai frumoase sentimente din cate pot exista. In prezenta lui timpul trece fara posibilitatea prea multor clipe de meditatie, parca se comprima. Dupa doi, trei, poate patru ani, cand sunteti parinti cu experienta, va ganditi ca ar fi frumos ca langa cel mic sa mai stea inca un fratior sau o surioara. Sunteti pregatiti pentru noua provocare din toate punctele de vedere, iar trecerea de la idee la fapta este foarte usoara si placuta totodata. Insa cum va reactiona copilul in fata unei astfel de situatii?
Pasii premergatori marelui anunt
Inainte de toate, imbogatirea vietii micutului vostru cu un fratior sau o surioara este un fapt deja stabilit, deci optiunea „ce ai zice daca …?” nici nu intra in discutie. Pur si simplu este o realitate care nu are cum sa fie schimbata sau modificata.
Odata ce voi insiva v-ati pregatit pentru o astfel de abordare a „problemei” incepeti cu o serie de pasii invazivi. Altfel spus, incet, incet introduceti-l in constiinta micutului pe viitorul membru al familiei. Dati-i ca exemplu pe copiii, prieteni de-ai lui, care au deja un frate sau o sora, vorbiti despre viitor la timpul prezent, folositi un limbaj pe care sa il inteleaga si intelesul caruia sa fie usor de asimilat de cel mic.
Posibile reactii si cu pot fi depasite
Nu toti copiii percep in acelasi fel venirea pe lume a unui nou membru in familia lui. Unii vor fi veseli si nerabdatori, altii se vor teme dezvoltand un soi de anxietate sau vor fi si copii care vor ramane indiferenti in fata unui astfel de anunt. Totul depinde de felul in care veti vorbi cu el privitor la aceasta tema. Asigurati-l de faptul ca ii veti arata aceeasi dragoste si atentie ca pana acum si ca nimic nu va schimba starea actuala. Va trece usor peste acest adevarat soc, la nivelul lui de intelegere, daca il veti implica in aranjarea camerei viitorului sau companion si multe alte „chestii” marunte atunci acceptarea va veni de la sine. Vorbiti-i de ce inseamna un frate sau o sora, incercati sa il responsabilizati dandu-va pe voi insiva drept exemplu. Cea mai mare teama a multor copii care afla ca in curand vor mai avea un frate sau o sora este aceea ca dragostea pentru ei se va canaliza spre celalalt. Prin comunicare, printr-un limbaj matur dar pe intelesul lui, incercati sa ii explicati ca dragostea voastra nu se va imparti la doi ci va fi dubla.
Sentimentele lor, mult mai complexe decat ati putea crede, sunt dublate de o mare intensitate a trairilor. Uneori, din dorinta de a va recastiga interesul pentru el, pe care este posibil ca creada ca l-a pierdut, poate somatiza acele trairi, transformandu-le in diferite boli, mai mult sau mai putin reale. Curiozitatea se poate transforma in gelozie, interesul poate ascunde teama pentru viitorul lui. Acum se poate observa ca implicarea ambilor parinti este mai mult decat necesara. Preluarea unei parti din sarcinile mamei de catre tata ar putea limpezii oarecum lucrurile. Afectiunea mai mare pe care copilul o are pentru unul dintre voi va putea fi valorificata in interesul sau. Nu putine sunt cazurile cand, odata cu venirea pe lume a unui nou membru in familie, atasamentul pentru tata sa creasca foarte mult, mama fiind foarte ocupata cu ingrijirea noului nascut. O atentie deosebita ar trebui acordata momentelor cand copilul mai mare crede ca este singur, doar el cu „rivalul” lui. Atunci gelozia se poate transforma in sadism, intentiile de a-i face rau bebelusului fiind evidente.
Bineinteles ca situatiile prezentate mai sus se situeaza la extreme, de cele mai multe ori, un copil intampinandu-si fratele sau sora cu bucurie. Faptul ca ii veti explica pe intelesul lui despre ce este vorba, poate fi miscarea castigatoare.