Copilul la 6-8 ani

Copilul la 6-8 ani

Euforia si teama de a fi parinte, sentimente care au coexistat in fiecare adult in primii ani de viata ai copilului, s-au cam consumat. Perioada in care “iti vine sa-l mananci cat de scump e” a fost treptat inlocuita de mici nazbatii, de unele manifestari de personalitate, iar naivele “de ce”-uri au fost inlocuite cu mai bine directionatele intrebari care ne pun uneori in dificultate. Schimbarea dentitie de lapte cu cea definitiva este si ea un proces complex care de cele mai multe ori este depasit fara evenimente deosebite. O noua etapa in dezvoltarea psiho-fizica a copilului este pe cale sa prinda un contur din ce in ce mai bine evidentiat. Multiplele schimbari care au loc in aceasta perioada se datoreaza in mare masura factorilor de mediu, importanta celor ereditari pastrandu-si totusi un procent apreciabil.
Debut
Fiecare dintre noi avem un ritm propriu de reactie la influenta unor factori de natura externa sau interna. Unii suportam mai usor schimbarea, altora le trebuie un timp mai lung de acomodare. Aspectele acestea au fost mostenite si de copiii nostri. Prima zi de camin sau gradinita a fost insemnata de rauri de lacrimi sau doar de un usor suspin uitat repede datorita celorlalti copii. Prima zi de scoala nu va mai fi atat de dramatica, experienta dobandita in anii trecuti va fi de folos. Vorbim deja de experienta, fapt care ne confera o oarecare autoritate in fata incercarilor ce vor veni. Daca pentru unii copii debutul acestei perioade a fost unul timpuriu, pentru altii debutul a fost usor intarziat. Interactiunea permanenta cu alti copii asemenea lor, cu exemple ale celor putin mai mari, in mod normal, lentoarea de inceput se va estompa, echilibrul in dezvoltare facandu-se simtit. Se va pastra diferenta dintre baieti si fete in ceea ce priveste aceste schimbari, fetele fiind usor avantajate.
Dezvoltare fizica
Toate activitatile ludice desfasurate in cadrul programelor din cadrul orelor petrecute la camin sau gradinita au dus la o frumoasa dezvoltarea a unor sisteme precum cel osos sau muscular. Deplasarea se face acum fara probleme, mersul fiind inlocuit de alergat fara nici un fel de efort. Abilitatile de prindere si de aruncare a obiectelor de dimensiuni si greutati variate au cunoscut si ele castiguri serioase. La fel si echilibru. Chiar daca unii parinti nu vad cu ochi buni acest demers, indrumarea copilului catre o disciplina sportiva este o solutie la indemana pentru o dezvoltare fizica si psihica armonioasa. Daca se alege aeasta modalitate de dezvoltare, primul pas in alegerea unui tip de sport il va face parintele, copilul urmand sa decida ulterior daca se simte bine cu aceasta alegerea sau va face alta.

fetita de 6 ani
Dezvoltarea psihica
Comportamentul social este, poate, cel mai mare castig al copilului ajuns la aceasta varsta. Elementele de baza ale acestui tip de comportament, odata dobandite in anii de camin sau gradinita se vor dezvolta din ce in ce mai mult daca achizitiile urmatoare vor avea aceeasi calitate inalta. Din alt punct de vedere, manifestarile de interes ale copiilor sunt mult mai variate acum. Principalul domeniu de interes ramane insa cel scolar. Se poate spune ca acum este perioada in care “cei sapte ani de acasa” devin pietre de temelie pentru formarea unor caractere bune si frumoase. Tot acum se poate lucra cu rezultate bune la modelarea unor trasaturi de personalitate. Sfaturi, povete, povesti, exemple sunt metode foarte eficiente. Insa cel mai mare ajutor il da parintele prin propriul exemplu, cel pe care copilul il urmeaza de fapt. Aceasta presupune o prezenta parentala in viata copilului foarte puternica dar in acelasi timp aproape invizibila. Sintagma “mana de otel in manusa de catifea” este cea mai buna reprezentare metaforica.

Copilul la perioada de varsta 6 – 8 ani inca este un burete puternic absorbant care, cu cat se dezvolta mai frumos si mai bine cu atat are nevoie de un suport adecvat. O buna educatie este un proces care se intinde pe perioada mai multor ani, prezenta ambilor parinti in viata celui mic fiind un factor de echilibru si de continuitate.

Share