
Copiii si televizorul
Prezenta unui televizor, computer sau alt device cu functii si caracteristici asemanatoare in viata unui copil inca de la cele mai fragede varste este un fapt care a intrat de mult timp in cotidian. Fie ca este butonat de un adult sau chiar de cel mic, obiectul generator de imagini magice starneste invariabil atentia si concentrarea puiului de om. Din pacate, un numar tot mai mare de parinti folosesc astfel de mijloace pentru a acapara atentia celui mic, ramanandu-le astfel mai mult timp pentru a face curatenie, cumparaturi sau orice alta activitate pe care, cel mic le-ar ingreuna sau intarzia vizibil. Cat este de benefica o astfel de aparitie in existenta unui prichindel inca de la varsta de aproximativ doua luni, cand imaginile artificiale incep sa-i atraga atentia, si pana in jurul varstei de cinci, sase anisori cand multe din trasaturile de personalitate sunt formate?
Actiuni nocive ale televizorului
Imaginile difuzate in continuu si privite un timp indelungat au un rol foarte important in afectarea vederii copilului si necesitatea purtarii ochelarilor de vedere inca de la varste fragede. Lasati singuri, copiii au tendinta de a se apropia nepermis de mult de ecran fiind cuprinsi de actiunea care se desfasoara in fata lor cu toata fiinta, fizic dar mai ales psihic. Implicarea emotionala este cu atat mai mare cu cat ei trec prin experientele personajelor fara posibilitatea de separare a imaginarului de real. Lipsa unui adult prin preajma, o prezenta care trebuie inteleasa ca un sprijin exterior de incredere, poate genera stari de anxietate soldate cu un somn agitat dar si cu somatizari destul de severe.
O obisnuinta cat se poate de daunatoare este servirea mesei cu televizorul pornit si programat pe canalul preferat de desene animate sau de muzica. Distragerea atentiei, atat a copilului cat si a adultului, de la ceea ce mananca, permanenta stare de poluare fonica in care copilul este indrumat sa manance si, nu in ultimul rand, cantitatea de mancare pe care copilul o ingereaza ar trebui sa fie niste semnale de alarma serioase pentru orice parinte dornic sa ofere copilului sau o dezvoltare armonioasa. Pe langa efectele pe termen scurt pe care un astfel de obicei il poate avea asupra starii de sanatate, pe termen lung se poate vorbi de o conduita alimentara foarte diferita de cea considerata normala. Fascinatia dezvoltata asupra sunetelor si imaginilor inca de timpuriu vor conduce la formarea unui adolescent si mai tarziu adult nervos, cu puternice accente de deficit de arentie (ADHD) precum si alte afectiuni psihice mai mult sau mai putin vizibile sau deranjante.
O alta problema pe care o poate ridica prezenta permanenta a unui televizor pornit in viata copilului vostru este obezitatea. Lipsa de miscare este principala cauza a acestei afectiuni. Modificarile la nivelul metabolismultui sunt de cele mai multe ori ireversibile, supraponderabilitatea cronicizandu-se si intinzandu-se pe durata intregii vieti. Odata intrati in acest cerc vicios – mancare – sedentatism – putin sunt adultii care reusesc sa se dezbare se obiceiurile dobandite in copilaria timpurie. Si, cum obezitatea nu ar fi de ajuns, afectiunile asociate acesteia (cardio, circulatorii, respiratorii etc.) sunt si ele greu de suportat.
Ce aduce bun un televizor in viata unui copil
Toate aceste actiuni nocive ale privitului la televizor intr-o modalitate daunatoare pot fi evitate daca un adult responsabil instituie un management serios al timpului alocat acestei activitati. Astfel putem vedea un program TV bine ales sau creat pe computer din diferite colaje de clipuri video cu o lungime de la cateva minute pana la o jumatate de ora. Este obigatorie prezenta unui adult atat pentru suportul emotional pe care il ofera cat, mai ales, datorita posibilitatilor multiple de interactiune. De la explicari detaliate, pe intelesul celor mici, a actiunii, trecand prin improvizatii interactrive de personaje si ajungand la transpunerea prin desen a celor vazute adultul va forma un vocabular bogat copilului si o imaginatie creativa demna de invidiat.
Un program redus de privit la televizor presupune mai multa miscare si o prezenta in natura mai mult decat benefica. Atentia si grija pentru cel mic trebuie sa implice o strategie bine pusa la punct pentru ca, peste ani, sa aiba cine sa va multumeasca.