Copiii si microbii

Copiii si microbii

Libertatea intalnita in perioada copilariei ramana cea mai dulce, amintirile legate de acesta formand baza unei vieti de adult echilibrate. Tot acum parintii acorda cea mai mare atentie micutilor din motive bine intemeiate insa cei mici se bucura sincer pentru aceste clipe. Dintre acestea motive amintim grija pentru evitarea juliturilor sau loviturilor deloc placute precum si grija care, daca s-ar putea, ar indeparta toti microbii ce i-ar putea face vreun rau copilului. Micile vietati constituie una dintre cele mai mari temeri ale parintilor care nu iau in calcul si efectele benefice ale unora dintre microorganismele supuse oprobiului. De multe ori adultii vor constata ca munca de igienizare este in zadar, copilul mic va continua sa bage in gura aproape orice sau, cand va iesi afara, va intra in prima balta intalnita in cale.

copii si microbii

Mediul steril

Visul oricarui parinte: existenta sau crearea unui mediu in totalitate steril in care sa traiasca micutul sau pana va ajunge la o varsta sigura (!). Insa de la vis la realitate este o cale destul de lunga, in mod normal imposibil de pus in practica. In perioada premergatoare mersului acest lucru este intrucatva posibil. Copilul tinut numai in patutul lui, toate hainele si restul obiectelor din jurul lui spalate si dezinfectate cu constiinciozitate, apropierea de copil se va face numai dupa o curatare completa iar copilul nu va fi atins decat in caz de forta majora. Bineinteles ca din acest scenariu ireal nu vor lipsi mastile chirurgicale si sapunurile sau gelurile antibacterine. Chiar daca ar putea fi posibil, asa ceva nu este in nici un caz recomandat. Trebuie evitata si cealalta extrema in care copilul mic va fi inconjurat de microbi si alte astfel de pericole in mod intentionat. Ca de obicei calea de mijloc este cea mai buna in acest caz. Altfel spus, haine spalate in mod normal, mainile spalate si ele de cateva ori pe zi si o buna educatie in ceea ce priveste pericolul microbilor ar trebui sa fie de ajuns.

Microbi benefici

O astfel de afirmatie este falsa insa nu in totalitate. Pana in prezent cercetatorii nu dispun de nici un studiu care sa o confirme sau sa o infirme. Cu toate astea, practica i-a demonstrat veridicitatea.  Corpul micutului nu este pe deplin format, implicit nici sistemul imunitar. Tocmai de aceea este necesara expunerea celui mic la reprize microbiene care il vor ajuta sa se dezvolte si sa se fortifice. O lingurita scapata pe podeaua din bucatarie nu ar trebui sa creeze in deranj atat de mare ca o guma de mestecat scapata pe trotuar si bagata repede inapoi in gura.

Mijloace de preventie

Cu toate ca indepartarea totala a microbilor este practic imposibila, reducerea numarului acestora se poate face printr-o serie de tehnici simple care sunt chiar rutiniere. Aplicate in mod rational, acestea vor mentine curatenia in casa dar si pe cea a copilului. Spalarea periodica a baii sau a bucatariei precum si a holurilor este un prim pas. Mentinerea obiectelor de uz casnic si a tacamurilor intr-o stare de curatenie optima este si ea o metoda de tinere a microbilor la distanta. Nu rebuie omis gratarul de vase, sertarul sau dulapul in care sunt depozitate tacamurile.

O alta modalitate prin care infectiile sunt tinute la distanta de copilul mic consta in regimul alimentar al acestuia. O dieta sanatoasa din care nu lipsesc principalele categorii de elemente nutritive, in special proteinele, vor intretine si mentine o stare de sanatate buna, un veritabil scut care il va apara pe cel mic de microbi, virusi sau alte vietati care nu sunt dorite de nimeni. Procedand in acest fel, un parinte va apela rar la medicamente care, unele dintre ele, vor reduce semnificativ puterea de lupta a copilului in fata bolilor.

Fie ca vrem sau nu, microbii sunt prezenti in viata noastra inca de cand ne nastem. De aceea este recomandat sa invatam sa convietuim alaturi de ei si de a ne intari in cazul in care numarul sau felul acestora ii fac sa devina agresivi.

Share