Copiii mici si sezonul rece
Toamna este anotimpul roadelor bogate, al vinului, al ogoarelor pregatite pentru primanara dar si al virozelor. Trecerea de la zilele calduroase si ale noptilor placute la zilele ploioase si noptilor reci, chiar daca se face treptat, impactul este, de multe ori, destul de mare. Adultii trec relativ usor peste astfel de socuri. Copiii, mai ales copiii mici, nu de putine ori resimt intens trecerea de la sezonul estival la cel autumnal pentru a ajunge la cel hibernal. Putem spune ca toamna este anotimpul tampon intre vara si iarna, anotimpul cand se pot face ultimile pregatiri pentrru intalnirea cu frigul iernii.
Aer, soare, apa
Cand soarele inca ne bucura cu caldura lui, este recomandat sa obisnuim copiii mici sa petreaca cat mai mult timp in aer liber. Sejururile la mare nu inseamna numai bai de soare, balaceala in apa marii si joaca in nisip. Aerosolii si aerul marin sunt adevarate comori pentru un copil mic. Pediatrii recomanda ca in perioada cuprinsa intre unu si cinci ani cel putin trei vizite , in trei ani, daca se poate consecutivi, pe litoral. In felul acesta vom asigura un start perfect in viata pentru copil si, in acelasi timp, il vom pregati pentru temperaturile deloic prietenoase din anotimpul rece. Acasa, impreuna cu alti copii la locul de joaca special amenajat, in scurte dar cat mai dese escapade la munte impreuna cu familia, practicand un sport organizat, sunt doar cateva din optiunile pe care le au parintii sa-i pregateasca pe micuti pentru iarna si nu numai. Activitatile in aer liber contribuie atat la buna crestere si dezvoltare a celui mic cat si la fortificarea organismului, implicit a sistemului imunitar. Cu cat zilele in care soarele este din ce in ce mai zgarcit cu razele calde trimise spre pamant sunt mai numeroase, timpul destinat jocurilor in aer liber se va reduce si el, insa nu se va suprima total sau aproape in totalitate. Un copil imbracat cu haine potrivite care se joaca in zapada este mult mai sanatos decat un copil care sta numai in casa.
Alimentatia
Aportul de vitamine, minerale si toate celelalte elemente nutritive adus de o alimentatie sanatoasa si adaptata nevoilor copilului mic este un alt punct forte in prevenirea virozelor sau a altor afectiuni de sezon. Legumele, fructele, carnea sau cerealele integrale sunt principalele grupe de produse care ar trebui sa formeze meniul zilnic al unui copil. Acestea, prin natura lor, creaza o bariera protectoare care va stopa virusii responsabili de producerea multor afectiuni specifice anotimpului preferat al lui Mos Craciun. Adevarata terapie, alimentatia trebuie sa fie diversificata tot timpul anului, cu un varf in timpul verii si al toamnei timpurii cand toate culorile si texturile se pot regasi usor in orice farfurie. In sezonul de iarna o cura de citrice este binevenita. Consumate in stare naturala, cu pulpa sau doar sucul, cu un adaos mic de miere de albine, aceste minunate fructe vor aduce un surplus de vitamina C.
Igiena
Pentru oricine igiena este un factor deosebit de important. Igiena corporala dar si cea a casei vor ajuta foarte mult organismul copilului sa faca fata cu succes diferitor provocari. Hainele curate nu au doar un rol estetic ci ajuta si la crearea unei stari de bine fizic si psihic. Spalatul regulat pe maini, aerisitul zilnic a lenjeriei de pat si a camerei de dormit sunt lucruri comune care nu mai au nevoie de nici un fel de explicatie. Abundenta de produse de curatat pentru locuinta faciliteaza in mod deosebit intretinerea adecvata a acesteia.
Tehnologia, exemplificata prin aspiratoare, dispozitive de curatat cu aburi si multe altele, simplifica si mai mult intregul proces de igienizare a casei. Pentru ca, un fapt care se stie inca de pe vremea bunicilor si strabunicilor, aerul primenit al casei ii da acesteia puterea de a tine bolile departe de ea si de cei ce locuiesc in ea.
Pregatirea copiilor, mici sau mai mari, pentru a face fata cu succes vitregiilor naturi este o activitate de durata care nu se opreste niciodata. Prin cele prezentate mai sus se previn diferite afectiuni, printre care si cele respiratorii, nu se elimina complet. Pentru o completare demna de incredere o vizita la medicul de familie sau pediatru se va dovedi, in timp, foarte eficienta.