Contraceptia
Contraceptia este, in sine, un subiect delicat care a starnit si inca mai starneste o serie de polemici terminate nu de putine ori cu momente in care argumentul forta primeaza in defavoarea fortei argumentului. Efectele diverselor metode contraceptive sunt atat de natura fizica cat, mai ales, de natura psihica. Remuscarile, starile de vinovatie, regretele aparute in urma folosirii uneia sau alteia dintre aceste metode se pot intinde pe perioade lungi de timp. La fel de bine, o femeie poate trece usor peste astfel de incercari daca apeleaza la sfaturile unor specialisti in toate etapele procesului de contraceptie.
Viata sexuala, in perceptia societatii actuale, este un bun castigat in urma unor indelungati ani de lupte, insulte sau frustrari. Posibilitatile reale de informare despre propriul corp, despre sarcina sau contraceptie precum si multe alte lucruri folositoare confera o pozitie de superioritate femeii zilelor noastre comparativ cu femeile active din punctde vedere sexual care au avut nesansa sa se nasca in alte vremuri. Medicina a avansat considerabil si in acest domeniu, metode sigure de contraceptie fiind disponibile pentru cele mai multe femei care doresc sa evite o sarcina si totodata sa se bucure de viata. Dintre acesate modalitati de preventie amintim aici cateva dintre cele mai cunoscute.
Prezervativul
Una dintre cele mai cunoscute metode de contraceptie, prezervativul nu numai ca elimina intr-o proportie covarsitoare posibilitatea sarcinilor nedorite ci si protejeaza practicantii de eventualele boli cu transmitere sexuala. Desi este accesibil aproape oricui si este usor de folosit – doua dintre calitatile de baza care l-au propulssat printre preferintele multor amatori de sex fara obligatii – prezervativul are si unele mici inconveniente. Unii barbati acuza atenuarea placerii resimtite in timp ce unele dintre femei prezinta iritatii ale zonelor sensibile la contactul cu latexul sau cu compusii de lubrefiere. Un concurent al prezervativului pentru barbati este prezervativul pentru femei. Cu un grad de siguranta mai ridicat, acesta este mai bine tolerat de ambii parteneri, evitarea sarcinii si protectia impotriva BTS-urilor ramanand doua dintre punctele forte ale acestei metode de preventie.
Contraceptia hormonala
O alta metoda de prevenire a sarcinii este contraceptia hormonala. Destinata cu precadere cuplurilor stabile, acest tip de contraceptie se compune de fapt din mai multe metode contraceptive:pilulele contraceptive care sunt de mai multe feluri, inele contraceptive, injectii contraceptive, implanturi contraceptive, plasturi contraceptivi. Acest tip de contraceptie poate fi adaptat oricarui tip de femeie sau vietii sexuale a acesteia. Un inconvenient major al contraceptiei hormonale este dat de afectarea starii de sanatate a femeii care apeleaza la ea. Indrumarea si asistarea de catre medicul de specialitate este o recomandare obisnuita in astfel de cazuri. Inainte de inceperea administrarii oricarui tip de contraceptie hormonala este necesar sa se efectueze o serie de analize medicale. Trebuie spus ca unele medicamente interactioneaza in mod nefericit cu pilulele contraceptive putand astfel sa dea nastere la diferite complicatii.
Metoda calendarului
Desi astazi se gaseste pe piata un numar foarte mare de mijloace contraceptive, multe femei apeleaza la metode asa-zis babesti prin care spera sa obtina cel putin aceleasi rezultate daca nu mai bune ca in cazul folosirii metodelor moderne de contraceptie. Una dintre cele mai cunoscute metode vechi este cea a calendarului. Pentru a o aplica este nevoie ca femeia sa cunoasca data la care are menstra. Printr-o serie de operatii aritmetice simple se afla ziua cu ovulatie maxima. Aceasta metoda este valabila atat pentru femeile care au ciclu menstrual regulat cat si pentru cele care il au neregulat. Ca multe alte metode babesti, si metoda calendarului prezinta multe inexactitati care conduc la dobandirea sarcinii care s-a dorit a fi evitata. Folosind o astfel de metoda femeia nu numai ca risca o sarcina dar nici impotriva bolilor cu transmitere sexuala nu este protejata.
Acestea sunt doar cateva dintre foarte multele metode de contraceptie. Decizia folosirii lor implica ambii parteneri ai unui cuplu stabil sau poate fi alegerea femeii sau a barbatului care practica sexul liber dar care vrea sa se fereasca de anumite complicatii.