Concediul de paternitate

Concediul de paternitate

 

Pana nu demult era normal ca o femeie care nastea sa stea acasa timp de cateva luni pana cand micutul creste, apoi putandu-se intoarce la locul de munca. Din fericire pentru toate mamicile si femeile in general, dezvoltarea societatii din punct de vedere cognitiv a dus la imbratisarea unor idei care acum mai putin de o suta de ani nu erau vazute cu ochi buni. Incepand de cativa ani si taticii au “voie” sa isi ia concediu de paternitate platit, astfel petrecand o perioada de timp acasa si ingrijind copilul in locul mamei care poate sa isi reia locul de munca.

Ce este concediul de paternitate?

Toata lumea a auzit de concediul de maternitate. Poate fi descris ca o perioada de timp de care mama are nevoie pentru a se reface in timp ce ingrijeste nou nascutul. Dar concediul de paternitate este un concept nou, care a inceput sa ia amploare din ce in ce mai mare, insa din pacate nu este utilizat la fel de des precum cel de maternitate. Un barbat care isi ia concediu de paternitate trebuie sa stea la domiciliu cu copilul, pana cand mama isi revine dupa nastere. Spre deosebire de concediul de maternitate care are un motiv medical atasat si concediul de paternitate este platit, suma oferita acestuia fiind data de firma la care lucreaza proaspatul tatic. Durata concediului de paternitate poate dura de la cateva zile la cateva saptamani, in functie de nevoile fiecarui cuplu.

Concediu paternitate

Plata concediului de paternitate

Concediu de paternitate platit este comun in majoritatea tarilor europene, in special in cele in care statul plateste pentru astfel de servicii. In timp ce multe tari din lume nu ofera concediu platit pentru ambii parinti, altele nu incurajeaza angajatorii sa contribuie in compensarea financiara a concediului proaspetilor parinti. Indiferent daca opteaza sau nu pentru concediul de paternitate, fiecare tata in momentul venirii pe lume a aprorpiului copil isi va lua o perioada de concediu pentru a fi alaturi de familie in momente importante.

In Romania concediul de paternitate este platit astfel: plata va fi facuta atat de angajtor cat si de stat, iar suma pe care o va primi solicitantul variaza. Astfel, indemnizatia nu va fi mai mica de 600 de lei si mai mare de 4.000 de lei, pana cand copilul ajunge la varsta de doi ani, sau 3 daca bebelusul se naste cu o dizabilitate.

Intervalul de timp

Intervalul de timp acordat pentru concediul de paternitate variaza in functie de fiecare stat, angajator si legile aferente existente pentru a sustine acest proces. Unii tati pot opta sa stea cu copilul in timp ce isi iau concediul de drept sau concediu medical. Concediul parental poate avea o durata de la o singura zi pana la 16 luni compensate integral. Tarile care nu ofera concediu platit nu au prevederi legale care sa le permita acest lucru.

La noi in tara, daca tatal a lucrat minim 12 luni inainte de nasterea copilului are dreptul sa stea acasa 126 de zile in locul mamei. In cazul in care tatal a urmat un curs de ingrijire a copilului inainte ca acesta sa se nasca, va mai primi inca zece zile libere, dar acestea vor fi luate doar o singura data chiar daca va avea mai multi copii. Aceste 10 zile libere trebuie luate in primele opt saptamani de la nasterea copilului.

Efecte

Concediul de maternitate sau paternitate sunt vitale pentru buna crestere a bebelusului. Fiecare cuplu ar trebui sa ia in vedere aceasta optiune pentru ca dezvoltarea micutului sa nu ridice probleme de sanatate. Bebelusii care isi petrec mai mult timp cu parintii lor in primul an de viata, vor avea o dezvoltare mai rapida a vorbitului si abilitatilor motorii mai timpuri comparativ cu cei care sunt lasati in grija altor persoane (bunici, bone etc.).

Share