Cele mai frecvente accidente estivale la copii
Vara, sezonul vacantelor, al excursiilor, sezonul practicarii unei game extrem de variate de sporturi. Miscarea in aer liber, expunerea la soare, plimbari mai lungi sau mai scurte prin parcuri umbroase si racoroase, plimbari cu bicicleta sau cu skateboard-ul. O zi petrecuta la piscina sau pe plaja, langa un lac de munte sau un rau face parte din rutina aproape cotidiana a zilelor calduroase de vara. Toate acestea si multe altele sunt activitati in aer liber atat de necesare dezvoltarii si mentinerii unei stari de sanatate fizice si psihice de invidiat. Insa, pe cat de benefice sunt, aceste activitati ascund si multe pericole care de cele mai multe ori sunt generatoare de accidente. Insolatia Unul dintre cele mai frecvente accidente estivale la copii este dat de insolatie. Indiferent de varsta, expunerea indelungata la soare poate avea efecte nedorite. Ea este mai des intalnita la copii datorita vulnerabilitatii accentuate pe care acestia o manifesta la actiunea oricarui agent nociv, dar poate fi lesne intalnita si la adulti. Printre cele mai des intalnite simptome enumeram: durerea de cap, starea de greata, temperatura ridicata a corpului (uneori aceasta poate ajunge chiar si la 40⁰C), deshidratarea excesiva si accelerata. Primul ajutor in cazul acestei afectiuni consta in primul rand in indepartarea persoanei afectate de actiunea directa a razelor sulare. Compresele cu apa rece sau cu gheata pe maini, in zona axilelor (sub brat) si pe cap trebuie insotite de o hidratare progresiva prin administrarea de lichide (apa, ceaiuri etc.) nu foarte reci. In cazuri grave este necesar un consult medical de specialitate.
Inec
Inundarea cailor respiratorii cu apa, starea de inec, poate avea consecinte grave mergand pana la deces. Un accident cu frecventa ridicata in acest sezon, poate surveni in orice tip de apa, dulce sau sarata, indiferent de adancimea acesteia. Pot fi afectati atat copiii cat si adultii, inotatorii cu experienta sau cei ajunsi in apa accidental. Ca metode de prim ajutor se va incerca eliberarea cailor respiratorii, masajul cardiac si respiratia artificiala. Rapiditatea cu care persoana afectata este readusa la starea constienta este foarte importanta deoarece, in urma pierderii starii de constienta mai mult de 3 pana la 5 minute, pot surveni leziuni cerebrale ireversibile. Operatiunile de resuscitate implica prezenta unei persoane specializate, salvamar de exemplu.
Entorse, luxatii, fracturi, arsuri Mersul pe jos pe teren accidentat, cel pe bicicleta sau placa, surfingul sau alte sporturi acvatice prezinta potentiale riscuri de accidentari. Bineinteles ca astfel de accidente nu se petrec in fiecare zi, dar si cand se intampla … Un moment de neatentie, distragerea atentiei de un eveniment neprevazut, calcularea gresita a eventualelor riscuri, toate aceste pot conduce la lezari mai mult sau mai putin grave ale tendoanelor, articulatiilor sau oaselor.
Primul ajutor in astfel de cazuri are in vedere indepartare corpurilor straine, spalare sau pe cat posibil, dezinfectarea ranilor deschise, oprirea sangerarii daca este cazul, protejarea zonei ranite cu un bandaj sau o atela si apelarea la un consult de specialitate. In cazul arsurilor se indeparteaza victima de locul accidentului sau a obiectelor care l-au cauzat. Pentru calmarea durerilor pricinuite de arsurile de gradul unu sau doi se aplica o crema grasa, daca este posibil. Daca nu, se aplica comprese cu apa proaspata. Pentru accidentele mai grave prezenta unui specialist in cel mai scurt timp posibil este obligatorie.
Alte accidente estivale cum ar fi intepaturile de insecte, diareea sau deshidratare trebuie tratate si ele cu atentia cuvenita. Masurile de prim ajutor nu necesita o experienta medicala anume, iar efectele tratamentului aplicat sunt vizibile aproape imediat. Insa, cea mai buna metoda de prevenire a accidentelor estivale este atentia la activitatea desfasurata, pe cat posibil calcularea riscurilor si, nu in ultimul rand atentia la ce fac cei din jur.