Alimentatia copilului de opt luni
In sfarsit, bebelusul a ajuns la varsta de opt luni. Incet, poate prea incet, cu grija s-a dezvoltat frumos. Dintisorii au inceput, timid, sa “rasara”, acum poate sa strea in fundulet aproape fara ajutor, poate sa se joace cu jucariile folosindu-si manutele, toate obiectele pe care le intalneste in cale sunt numai bune de gustat, aproape ca a renuntat in totalitate la san … Ce sa mai vorbim !?! E deja mare. Acum este momentul propice pentru a-i diversifica alimentatia, de a-l face curios in ceea ce priveste noi gusturi, noi texturi, noi … retete (!) Insa grija si atentia din partea adultilor trebuie sa ramana la aceleasi cote inalte.
Chiar daca au mai fost unele incercari cu cateva saptamani inainte de a introduce in alimentatia copilului hrana solida, de exemplu piureuri de legume sau de fructe, cereale pentru copii sau branza proaspata, incepand cu aceasta varsta treaba devine din ce in ce mai serioasa. Treptat, in cantitati mici, noile alimente vor ocupa un loc din ce in ce mai important in masa zilnica. Tot acum este recomandat sa adaugati in alimentatie galbenus de ou. Bine fiert, incepeti cu cate o jumatate de galbenus de doua, trei ori pe saptamana. Se va evita albusul pentru ca este un factor alergen destul de puternic.
In ceea ce priveste laptele si produsele derivate este bine de stiut ca un copil de opt luni tolereaza bine branzeturile moi si iaurtul cu care puteti sa creati diverse combinatii. Laptele integral de vaca este inca prea greu pentru el, neputandu-l digera in totalitate. Ca alternativa, folositi laptele praf sau cel degresat, insa tot cu prudenta.
Datorita continutului bogat de vitamine si minerale, fructele si legumele, sub forma de sucuri, piureuri dar si in starea lor naturala insa taiate in bucati mici, nu ar trebui sa lipseasca de la nici o masa. Pentru a evita cat mai mult posibil diversele alergii pe care le poate dezvolta copilul, se va urmari ca ponderea sa fie mai mare de legume decat de fructe. Piureul de cartofi dulci si morcovi amestecat cu cateva picaturi de lamaie cu siguranta va fi pe placul celui mic. Ca desert ar fi bun putin avocado, cateva felii de banana si putin suc de mere, toate sub forma unei creme.
O data cu inaintarea in varsta necesitatile nutritive ale copilului sunt din ce in ce mai mari. De aceea acum este momentul propice de a include in meniu carnea. Proteinele continute de aceasta dar si alte multe saruri si minerale o recomanda. Carnea pe pui, de peste dar si ficatelul de pasare ar trebui sa fie prezente in dieta micutului de cel putin doua ori pe saptamana. La fel de necesara este si carnea de peste. Pestele proaspat, slab, fiert si bine dezosat va fi mai gustos cu cateva picaturi de lamaie si putin piure de orez. Se vor evita cu desavarsire carnurile rosii si grele de genul celor de vita, porc sau vanat.
La varsta aceasta copilul isi foloseste din plin mainile pentru a apuca diverse obiecte, pentru a se prinde de altele. De ce sa nu ne folosim de aceste noi achizitii si atunci cand este vorba de mancare? Taiate in prealabil in bucati mici, poate sub forma de bastonase, fructele si legumele il pot ajuta sa isi dezvolte aceasta abilitate. Odata cu ea copilul descopera noi texturi, noi consistente, invata ca morcovul este mai bun decat creionul etc.
Oferta de hrana, odata cu trecerea timpului, devine din ce in ce mai bogata si mai diversificata. Depinde numai de noi, ca adulti, cat de repede se va acomoda copilul la noile provocari.