Spasmul hohotului de plans

Spasmul hohotului de plans

            Sunt mama a doua fetite. La prima fetita nu am intampinat mari greutati, dar la cea de-a doua m-am confruntat cu o problema destul de delicata. Plangea,  dintr-o data se invinetea si pur si simplu lesina. Ce spaima! Am intrebat doctorul, cunostinte, am citit pe net si am ajuns la concluzia ca sufera de “spasmul hohotului de plans”. Spasmul hohotului de plans este o stare frecventa la 4-5% dintre copii sub 5 ani.          

Rareori se intalneste la copii mai mari.  Din punct de vedere medical nu s-a depistat o boala si nu lasa urme. Se manifesta prin doua forme: prima in care copilul plange in hohote si respiratia se opreste. Atunci copilul se invineteste, creierul nu este suficient irigat  si se produce acea pierdere a  cunostintei pana la 1-5 minute. Este intalnita in 60% dintre cazuri. Cea de-a doua forma se manifesta prin absenta plansului. Datorita unei emotii puternice copilul se ingalbeneste si dintr-o data lesina (isi pierde cunostinta).Factorii declansatori ai spasmului sunt  o consecinta a unei reactii negative a copilului cum ar fi frustrare, refuz, suparari.

         Adica, santaj emotional, in principiu cu aceeasi persoana(de exemplu mama). Se mai poate datora si unei sarcini nedorite, conflicte in familie, mutari frecvente sau o stare de nesiguranta. Ca si analize doctorul mi-a recomandat o electroencefalograma (EEG) pentru a nu se confunda cu o convulsie, epilepsie sau o alta boala organica. Electroencefalograma inregistreaza activitatea bioelectrica a creierului.  O alta cauza poate fi lipsa de fier sau a calciului din organism.

spasmul-hohotului-de-plans

              Cum ar trebui sa procedezi cand apare criza dupa sfatul medicului:

  • In primul rand pastrati-va calmul. La o reactie exagerata a parintilor copilul va avea tot mai des aceste manifestari si va sti ca poate obtine tot ce isi doreste. Copilul va profita din plin de slabiciunea parintilor.
  • Culcati copilul in pozitia orizontala pentru a evita sa nu se loveasca in momentul in care isi pierde cunostinta.
  • Stropiti-l cu apa rece sau suflati usor peste fata copilului
  • Daca copilul nu-si revine in maxim 5 minute si nu are un comportament normal, apelati serviciul de urgenta.
  • Mai apar motive de ingrijorare in momentul in care spasmul se produce din senin fara traumatism, frustrari sau sperieturi.

               Nu se recomanda tratament decat in cazul in care este lipsa de fier. Dispare odata cu cresterea copilului si maturizarea creierului , cand copilul intelege ce se intampla in jurul sau.  Dar, in final,totul depinde de reactia parintilor si de diagnosticul corect  al medicului pediatru. Copilul supraprotejat va intampina dificultati in viata si va fi neglijat de cei din jur.  Aceasta poate fi cu adevarat o consecinta grava a bolii. La mine spaima a fost uriasa si mi-am protejat fetita sa nu planga. Acum are 9 luni, nu mi-a facut probleme de vre-o luna, dar nici nu vrea sa stea cu altcineva decat cu mine. Taria de caracter  va fi decisiva si hotaratoare, atat pentru copil, cat si pentru parinti.

Share