Religia si rolul ei in educatia copiilor

Religia si rolul ei in educatia copiilor

Dintotdeauna religia a avut un rol important in viata noastra. De-a lungul istoriei oamenii au transmis mai departe invataturile Sfintilor Parinti, chiar  daca au fost asupriti. Pe timpul comunismului religia a fost interzisa in scoli, dar ea nu s-a pierdut avand radacini puternice aici pe teritoriul Romaniei.

Rolul religiei in viata copilului mic

Cea mai frageda varsta a copilului este perioada propice de a insufla copilului unele valori precum credinta, dragostea catre Dumnezeu, bunatatea. Copiii sunt puri si inocenti si vor deprinde destul de repede obiceiuri care le vor ramane intiparite in minte tot restul vietii. Nu trebuie exagerat cu prea multe informatii, pentru a nu duce copilul in cealalta extrema. De exemplu de sarbatori putem sa-i spunem copilului pe intelesul sau ce reprezinta acea sarbatoare, sa-l invatam o rugaciune scurta sau o poezie, sa ii vorbim despre o anume icoana pe care o avem in casa sau sa ii povestim o intamplare despre Iisus care a venit in lume pentru noi. Parintii sunt cei care duc copilul in lacasul de cult, care il vor implica in viata religioasa. Religia completează educația de acasă și o întregește. Rolul educational educativ al religiei se manifesta doar asupra celor care cred.

religia-in-scoala

Religia in scoala

In ziua de astazi sunt foarte multe controverse in legatura cu predarea religiei in scoli. Intrebarea mea este cu ce anume poate strica o ora de religie pe saptamana? Pana la urma ora de religie are scopul de a ne invata sa fim buni unii cu altii, sa ne respectam noi oamenii, sa ne iubim parintii, sa ajutam pe cei aflati in necazuri. Credinta si rugaciunea stabilesc un set de valori si reguli morale pe care orice copil ar trebui sa le aiba. In adolescenta indiferent de ceea ce au invatat copii devin curiosi. Asadar nu ar trebui sa ne mire faptul ca copii nu mai merg la biserica unde i-am obisnuit noi parintii sa mearga. Vor sa experimenteze lucruri noi, din dorinta de cunoastere. Important este ca ei sa pastreze principiile si valorile sanatoase invatate in copilarie.

Frecventarea lacasului de cult poate fi saptamanala si in fiecare sarbatoare, sau numai la evenimente precun nunti, botezuri, inmormantari. Fiecare familie decide cat de des va merge la biserica.

Indiferent de cultul din care fac parte, copiii trebuie sa stie ca toleranta religioasa este foarte importanta. Neacceptarea unui om care nu are aceeasi credinta ca si tine in vremurile de astazi este absurda, depasita, din alte timpuri.

Religia instiga la adevar, bunatate si iubire.

Share