Dificultati in alaptare

Dificultati in alaptare

Am revenit sa va  povestesc despre acest minunat miracol numit “alaptare”. In timpul alaptarii mama isi pune o multime de intrebari: oare laptele este suficient de bun pentru bebelus, copilul este hranit corespunzator, sunt o mama buna? 

De multe ori copilul plange si nu stii care e cauza: oare ii este foame sau il doare ceva? Daca copilul creste in greutate in medie 750gr pe luna inseamna ca laptele este suficient. In luna a 5-a ar trebui  sa aiba greutatea dubla de la nastere. Daca copilul nu ia in greutate saptamanal trebuie contactat medicul. O alta metoda simpla si eficienta este  cea in care dupa alaptare, pui bebelusul sa manance din biberon. Daca nu suge inseamna ca plange din alte cauze.  Daca imediat dupa alaptat copilul este tinut in brate si nu mai plange inseamna ca este satul.

La bebelusi exista acele” pusee de crestere”(in primele 3 saptamani, intre saptamana a sasea si a opta, in luna a treia, a sasea  si a noua). In acele perioade bebelusul va suge mai mult si secretia lactata va fi adaptata in functie de nevoile bebelusului.

Dificultati ale mamei in timpul alaptarii:

  • Prima problema consta in constientizarea mamei ca laptele matern este foarte important pentru bebelus, in ciuda tuturor celorlate probleme intalnite in timpul alaptariii. Laptele praf din comert nu se compara cu laptele matern.
  •  durerea care apare in primele zile de alaptat. Aceasta dispare imediat dupa ce bebelusul este pus corespunzator la san. Nu ezitati sa cereti sfaturi si ajutor de la persoane specializate. Nu va rusinati, ca nimeni nu s-a nascut invatat.
  • Mameloanele crapate sau sangerande se vindeca usor si rapid cu ulei de masline sau cu unguent de lanolina. Se maseaza usor pentru ameliorarea durerilor, dar se poate folosi si preventiv pe toata durata alaptarii
  •  “Angorjarea sanilor” reprezinta umplerea excesiva a sanilor cu lapte. Hraniti copilul alternand sanii. Daca problema persista mulgeti laptele si depozitati-l la frigider.
  • Daca obisnuiesti sa dormi pe burta sau alaptazi copilul la intervale mai mari de timp te poti confrunta cu infundarea canaleleor galactofere. In acest caz puneti copilul corespunzator la san, masati sanul si puneti comprese cu apa calda pentru ameliorarea durerilor.
  • Daca copilul este pus necorespunzator la san va trage mult aer si va avea colici severe sau nu va manca suficient
  •   Scaderea lactatiei se poate produce din diverse motive: cand nu ai un program bine stabilit pentru  alaptare, cand suferi de anumite dezechilibre hormonale. Unele medicamente scad lactatia. De aceea totdeauna intrebati medicul inainte de a lua medicamente. Cea mai buna metoda de stimulare a lactatiei este alaptarea frecventa. Exista si alimente care stimuleaza lactatia cum ar fi: alune, migdale, orz ovaz sau unele ceaiuri de urzica, fenicul, chimen si anason. Exista, in farmacii tot felul de produse, pe baza de plante, care ajuta stimularea lactatiei.
  • Aveti grija la ce medicamente consumati in timpul alaptarii. Intotdeuna intrebati medicul sau consultati prospectul inainte de a lua vre-un medicament. De exemplu, aspirina poate determina insuficienta hepatica la copil

Nu uitati: laptele isi schimba compozitia in functie de necesitatile bebelusului.

Share