Un bebe si un carucior in plina iarna

Un bebe si un carucior in plina iarna

Copilul mic, contrar multelor idei ale adultilor, este si el un om cu aceleasi nevoi sau placeri. Pe multi dintre adultii hiperprotectivi, cu siguranta ca ii duce in eroare dimensiunea puiului de om, fapt care conduce la o serie de neintelegeri intre cei mari si cei mici exprimate in felul propriu al fiecaruia. Daca in celelalte anotimpuri lucrurile se pot regla mai usor intre cele doua tabere, iarna, sezonul temperaturilor periculos de apropiate de valoarea zero, este necesara o grija in plus pentru confortul celui mic mai ales daca vrem sa il scoatem la plimbare.

Intr-o astfel de situatie, specialistii recomanda un echilibru in ceea ce priveste modul in care copilul este pregatit pentru plimbarea zilnica in aerul rece si sanatos al iernii. Nu, nu am gresit cand am spus plimbare zilnica. Pentru ca un copil scos afara zilnic, exceptand zilele cu caderi abundente de precipitatii sau cu multe grade sub limita de inghet, este un copil mai sanatos, al carui sistem imunitar capata din ce in ce mai multa forta, care se dezvolta armonios si care doarme si mananca foarte bine. Pentru a-l feri de pericolele ce pandesc in aer liber, pericole de genul figrului, virusilor etc., se recomanda luarea unor masuri de protectie si de preventie.

Imbracamintea adecvata

De cele mai multe ori, speriati noi insine de frig, imbracam copilul foarte gros. Practic reusim sa-l imobilizam. Respectand proportiile, un bebelus care urmeaza sa fie scos afara, ar trebuie sa fie imbracat la fel ca un adult. Adica haine comode, care sa fie calduroase si care sa permita corpului sa respire. O grija deosebita trebuie acordata extremitatrilor corpului, mainile si picioarele in primul rand, pentru ca acestea sunt cele mai vulnerabile atat in fata frigului cat si a caldurii. Un body cu maneci si pantaloni lungi, o bluza ceva mai groasa care sa ii acopere gatul sau un pulover si un combinezon asemanator cu cel de schi sunt, in general, de ajuns. Pentru hainele care sunt in contact direct cu corpul se recomanda fibrele naturale, bumbacul fiind cel mai potrivit. Pentru exterior cel mai bun material este fasul, deoarece acesta este impermeabil atat in fata ploii sau a zapezii cat si in fata vantului. Echiparea celui mic continua cu doua perechi de sosete, una mai subtire si a doua mai groasa, o caciulita care sa se muleze bine pe capul micutului, un fular si o pereche de manusi calduroase. Chiar daca inca un merge, o pereche de ghetute bine captusite si destul de largi incheie procesul de imbracare a copilului in vederea iesirii la o plimbare in plina iarna. Daca ziua este foarte friguroasa, pe deasupra asezati o patura.

Carucior potrivit

Pentru un confort desavarsit, un carucior acoperit este ideal pentru ca va asigura o protectie suplimentara in fata picaturilor de apa, a fulgilorde zapada sau a vantului. Ca o paranteza, evitati sa iesiti iarna cu copilul intr-un carucior cu rotile uzate. In felul acesta veti evita mai multe neplaceri cauzate de eventualele parti ale trotuarului acoperite cu gheata sau cu zapada batatorita.

Cea mai buna ora

Cea mai buna perioada din zi pentru o plimbare in aer liber este pranzul. Acum temperaturile sunt, de regula, mai mari decat cele din timpul diminetii sau al serii. Nu va fie teama daca cel mic adoarme in timpul plimbarii. In timpul somnului corpul lucreaza aproape la fel ca in starea de veghe, caldura se mentine la parametri optimi iar aerul rece patrunde la fel in plamani. Incepeti plimbarile cu cateva minute, cinci maxim zece, si cresteti timpul alocat gradual pana ajungeti la o durata de o ora poate chiar doua. In functie de cum il simtiti pe copil, in trei, patru saptamani puteti atinge aceasta valoare maximala.

Plimbarile in timpul zilelor de iarna ar trebui sa devina o obisnuinta. Bine protejat, atentie! nu excesiv de protejat, cel mic se va obisnui cu acest ritm, in scurt timp cerandu-va chiar el, in felul lui, sa faceti o plimbare.

Share