Momentul ideal pentru Olita

Momentul ideal pentru Olita

Cresterea unui copil implica utilizarea unui numar mare de produse absolut necesare pentru buna formare a acestuia. Alaturi de biberoane, suzete, carucioare, scutece, premergatoare sau pampers, pe aceeasi lista se afla si olita, un produs care ajuta copilul sa invete sa isi faca nevoile “normal”.

Cand copilul are varsta de un an este constient de faptul ca isi face nevoile prin rect sau vezica urinara. Cu toate acestea unii copii sunt gata sa incerce olita mai devreme de 18 luni, in timp ce altii nu sunt interesati de acest proces decat dupa varsta de trei ani. Cei mai multi parinti incearca sa isi invete copii sa faca nevoile la olita in jurul varstei de doi ani si jumatate.

Asadar, cand este momentul potrivit pentru a invata un copil sa isi faca nevoile la olita este una dintre cele mai grele intrebari cu care se confrunta toti parintii. Nu exista nici o regula referitoare la varsta corespunzatoare. Nu trebuie decat sa fiti atenti la semnele pe care le ofera copilul. Unele comportamente includ urmatoarele aspecte:

– copilul este pregatit din punct de vedere fiziologic, adica distinge cu usurinta senzatia avuta cand este umed si cand este uscat;

– devine curios si ii place in tot ceea ce tine de obiceiurile de baie;

– in unele cazuri, poate chiar el sa comunice ca vrea la olita.

Exista diferente intre obisnuinta cu olita la fetite si baietei?

Intr-o anumita masura se poate spune ca da. Fetele au tendinta sa invete mai repede decat baietii. Unele strategii de invatare a copilului cu olita functioneaza la fel de bine pentru ambele sexe, totul depinde de cunoasterea cat mai buna a comportamentului copilului si totodata a stilului de viata avut.

olita-copii

Oferirea unor recompense materiale ajuta?

Pe moment acordarea unor stimulente materiale copilului cum ar fi jucarii sau dulciuri ar putea sa ajute, dar, de asemenea, ar avea un efect negativ pe termen lung. Daca recurgeti la o astfel de tactica, sunt sanse crescute ca copilul sa depinda de aceste recompense fizice pentru a face ceva decat din propie initiativa. Cele mai indicate sunt cuvintele de incurajare si lauda.

Pe langa laude pentru a avea succes incercati sa creati o rutina. De mai multe ori pe zi asezati copilul pe olita chiar daca nu isi face nevoile. Acest lucru il va ajuata sa se obisnuiasca cu olita si sa o accepte ca facand parte din rutina lui. Daca in momentul in care il asezati pe olita incepe sa planga sau este speriat nu il fortati, incercati de mai multe ori pana va accepta.

Este un lucru bine stiut ca copii invata prin imitare. Puteti sa il luati la baie si ii explicati la ce anume foloseste toaleta, chiar sa exemplificati de forma cum procedati voi in aumite momente.

La fel de folositoare sunt si cartile sau clipurile video create special pentru copii. Urmarindu-le impreuna cu acesta si explicand in asa fel incat sa inteleaga ceea ce se intampla in filmuletul respectiv, veti observa ca in scurt timp munca depusa alaturi de el va da roade.

Este indicat sa isi faca nevoile direct pe toaleta?

Atat timp cat copilul se simte increzator in momentul in care foloseste toaleta pentru adulti nu ar trebui sa fie o problema. Daca observati ca foloseste cu succes toaleta il puteti ajuta prin aducerea unui scaunel pe care se poate urca in momentul in care vrea sa se aseze pe toaleta.

Chiar daca copilul face la ollita sau direct in toaleta nu aruncati imediat scutecele absorbante. Poate ziua isi face nevoile controlat dar se poate intampla ca noaptea inca sa faca in pampers. Cele doua procese nu sunt corelate de la bun inceput si pentru a-l ajuta trebuie sa il incurajati si pe timp de noapte sa faca la olita, chiar puteti sa ii puneti una langa pat.

Olita pentru copii

Te poate interesa si: Suzeta pentru bebelusi

Share